Το νερό είναι απαραίτητο για την ανθρώπινη ζωή, τη φύση και την οικονομία. Ανανεώνεται μόνιμα αλλά είναι επίσης περιορισμένο και δεν μπορεί να παραχθεί ή να αντικατασταθεί με άλλους πόρους. Το γλυκό νερό αποτελεί μόνο το 2% περίπου του νερού στον πλανήτη και οι ανταγωνιστικές απαιτήσεις μπορεί να οδηγήσουν σε 40% εκτιμώμενη παγκόσμια έλλειψη παροχής νερού έως το 2030, ενώ οι απώλειες πόσιμου νερού από διαρροές γηραιών δικτύων διανομής νερού στα κράτη μέλη κυμαίνονται από 7% έως 50% ή περισσότερο. Στόχος του έργου SAVE-WATER είναι να αντιμετωπίσει αυτές τις προκλήσεις, έτσι ώστε να διατηρήσουμε δια βίου την βάση των πόρων μας, τη φύση και την οικονομία και να προστατέψουμε την ανθρώπινη υγεία. Πιο συγκεκριμένα, ο γενικός στόχος του SAVE-WATER είναι η αύξηση της χωρητικότητας της διασυνοριακής υποδομής στη διαχείριση των υδάτων μέσω της μεταφοράς τεχνολογίας και η ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της διαχείρισης. 
Οι αναμενόμενες αλλαγές που θα πραγματοποιήσει το SAVE-WATER είναι: 
 1. Ανάπτυξη διακρατικών και συλλογικών προσεγγίσεων για τη διαχείριση της πίεσης στο κοινό πόσιμο νερό, 
 2. Παραγωγή σύγχρονων βιώσιμων τεχνολογικών λύσεων για την ενισχυμένη παρακολούθηση του πόσιμου νερού 
 3. Ανάπτυξη της αποτελεσματικότητας των τοπικών διοικήσεων για την προστασία, διατήρηση και
ορθή χρήση των υδάτινων πόρων και 
 4. Βελτίωση της λειτουργικής αξιοπιστίας και ασφάλειας των συστημάτων ύδρευσης ιδιαίτερα στις τουριστικές περιοχές. 


 Τα κύρια αποτελέσματα μπορούν να συνοψιστούν στα εξής: 
 1. Ένα διακρατικό δίκτυο και πρωτόκολλο κοινής παρακολούθησης της ζήτησης και της ποιότητας του πόσιμου νερού 
 2. Ένα πληροφοριακό σύστημα και ένα πρωτότυπο έξυπνου αισθητήρα καθώς και έξυπνα δίκτυα αισθητήρων για την αποτελεσματική παρακολούθηση και τη λήψη αποφάσεων σχετικά με το πόσιμο νερό και την εφαρμογή τους στις πιλοτικές δραστηριότητες, 
 3. Ένα διακρατικό σχέδιο δράσης και ένα έγγραφο πολιτικής για κοινές στρατηγικές σχετικά με την πρόληψη και τον μετριασμό των κινδύνων και των ευπαθειών των υδάτινων πόρων που προκαλούνται από φυσικές ή/και ανθρωπογενείς παρεμβάσεις. 


Οι κύριες ομάδες-στόχοι του έργου SAVE-WATER είναι: 
 1. Τοπικός πληθυσμός που εξυπηρετείται από τη βελτιωμένη παροχή πόσιμου νερού, 
 2. Περιφερειακές διοικήσεις και τοπικοί φορείς, για την επίτευξη αποτελεσματικής διαχείριση των πόρων του πόσιμου νερού και 
 3.Προσέλκυση τουριστών μέσω της αειφόρου χρήσης των υδάτινων πόρων 


 Η προσέγγιση του έργου εστιάζει: i) στη βελτίωση της ποιότητας του πόσιμου νερού έναντι των φυσικών και ανθρωπογενών παρεμβάσεων ii) στην ενίσχυση της ικανότητας των εταίρων να διαχειρίζονται τα ύδατα και iii) τη βιώσιμη χρήση των υδάτινων πόρων Η διακρατική προσέγγιση είναι απαραίτητη για το SAVE-WATER δεδομένου ότι κύριες αιτίες των αρνητικών επιπτώσεων στην κατάσταση των υδάτων όπως η κλιματική αλλαγή, η βιομηχανία, η γεωργία και ο τουρισμός έχουν διακρατικό χαρακτήρα, το 60% της επικράτειας της Ε.Ε., διαθέτει διασυνοριακές λεκάνες απορροής ποταμών. Η πρωτοτυπία του SAVE-WATER συνίσταται στην εισαγωγή έξυπνων αισθητήρων και δικτύων χαμηλού κόστους που, για πρώτη φορά, θα καλύπτουν πολύ μεγάλες διακρατικές περιοχές οδηγώντας στην ανάπτυξη μιας ισχυρής υποδομής παρακολούθησης και εργαλείου λήψης αποφάσεων που θα παράγει πολύτιμα εργαλεία με σημαντική προστιθέμενη αξία.  

Εκδηλώσεις

Read More

Συνεργάτες

Read More

Προϋπολογισμός - Διάρκεια

Read More